Tietoa Kuhmosta

Kuhmon alkuperäinen nimi oli Kuhmoniemi. Kaupunki löytyy Kainuun maakunnasta ja nykyisellään siellä asuu reilut 8200 asukasta. Alue ei ole tiheään asuttu ja onkin tunnettu kauniista luonnosta ja vesistöistä.

Kuhmo sijaitsee aivan Venäjän rajalla ja siellä onkin Vartiuksen raja-asema. Erämaista kaupunkia lähimpänä oleva iso kaupunki on Venäjän Kostamus. Kostamus on myös Kuhmon ystävyyskaupunki. Suomen puolella lähin suuri kaupunki on Kajaani. Naapurikunnat ovat Ristijärvi, Suomussalmi, Sotkamo, Lieksa, Hyrynsalmi sekä Nurmes.

Kuhmo on tunnettu kauniista luonnosta, soista, koskista ja upeista metsistä. Moni vaeltaakin Kuhmon luonnossa varsinkin kesäisin. Kuhmon alueet ovat suosittuja virkistyskalastajien ja retkimelojien keskuudessa. Vesistöistä hienoimpia ovat Lammasjärvi, Lentua ja Ontojärvi. Kansallispuisto Hiidenportti vetää puoleensa eräkävijöitä niin Suomesta kuin joka puolelta maailmaa.

Elinkeinoelämä

Kuhmossa on perinteisesti eniten verotuloja tullut maa- ja metsätaloudesta. Näiden lisäksi nykyisin myös matkailu on kaupungin budjetille tärkeä. Puuteollisuuden keskus Woodpolis löytyy Kuhmon Kantolan teollisuusalueelta. Woodpoliksen omistaa Kuhmon kaupunki ja se on puunrakentamisen opetuskeskittymä. Alueelta löytyy muutenkin paljon yritystoimintaa, joka palvelee monipuolisesti rakentamisen tarpeita. Woodpolis tuottaa esimerkiksi CLT-levyjä, hirsitaloja, höylätavaraa, puuelementtejä sekä sahatavaraa. Sivutuotteena valmistuu lämpö- ja sähköenergiaa, brikettejä, pellettejä sekä polttohaketta.

Uskonto

Kuhmon evankelis-luterilaiseen seurakuntaan kuuluu lähes 90% Kuhmon asukkaista. Herätysliikkeistä aktiivista toimintaa on herännäisyydellä ja evankelisilla. Myös Kuhmon Vapaaseurakunnalla (Suomen Vapaakirkko) sekä Kuhmon helluntaiseurakunnalla (helluntaiherätys) on toimintaa. Kuhmosta löytyy myös Pyhien Karjalan valistajien kirkko (Kajaanin ortodoksinen seurakunta).

Nähtävyyksiä

  • Kuhmo-talo
  • Kuhmon kirkko
  • Tuupalan museo
  • Kekkosteiden muistomerkki
  • Kalevalakylä
  • Talvisotamuseo

Kuhmo on tunnettu myös 1970 vuodesta lähtien järjestetystä kamarimusiikkijuhlasta. Sellisti Seppo Kimasen alkuun laittama juhla on jo vuosia ollut Suomen suurin kamarimusiikkifestivaali. Heinäkuisin järjestettävä juhla kestää 2 viikkoa ja kävijät pääsevät nauttimaan kymmenistä konserteista, joissa esiintyy vuosittain yli 100 huippumuusikkoa sekä Suomesta että maailmalta. Tapahtuma ei ole sen kävijämäärään nähden kovin tunnettu, lippuja esimerkiksi myydään vuosittain jopa noin 35 000 kappaletta. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii nykyisin Vladimir Mendelssohn.

Liikenne

Kuhmo on harvaan asuttu, joten kovin vilkasta julkista liikennettä sieltä ei löydy. Kuhmosta Suomussalmelle kulkee Seututie 912. Kuhmo tähtää siihen, että kyseinen seututie saadaan muutettua kantatieksi. Kuhmoon tulee Siilinjärjeltä Nurmeksen kautta Kantatie 75. Kantatie 76 sen sijaan tulee Sotkamosta ja johtaa Kuhmon keskustaan. Lieksasta Kuhmoon tulee Seututie 524. Kuhmosta lähtee Kajaaniin päivittäin linja-autoyhteys. Koulujen aikaan Suomussalmelle kulkee vuoro kahdesti viikossa.

Leave a Comment