Kuhmon nähtävyydet ja matkailu

Kainuusta löytyvä Kuhmo sijaitsee aivan Suomen sekä EU:n itärajalla. Kuhmo on tunnettu kauniista ja puhtaasta luonnosta, jossa joet ja purot virtaavat raikasta vettä. Alue onkin esimerkiksi retkimelojien ja virkistyskalastajien suuressa suosiossa. Suosituimpia ja upeimpia vesistöjä alueella ovat Lentua, Lammasjärvi sekä Ontojärvi.

Jo vuonna 1865 perustettu kunta nimitettiin kaupungiksi 1986 ja ympärivuotisesti Kuhmossa asuu vajaa 10.000 asukasta. Kuhmo oli taistelutantereena talvisodan aikaan ja yksi alueen nähtävyyksistä onkin talvisotamuseo, jossa kävijät voivat tutusta paitsi suomalaisten myös venäläisten sotilaiden elämään sodan aikana.

Toinen suosittu matkailukohde Kuhmossa on Kalevalakylä. Siellä kävijät pystyvät aistimaan kalevaisuuden tunnelmaa ja samalla tutkiskella suomalaisuuden syvintä olemusta. Kalevalakylästä löytyy käsityöläisten mielenkiintoiset työpajat. Käsityöläiset ovat pukeutuneet historiallisesti ja näyttävät kävijöille puun veistoa, tervan valmistusta sekä kalastusta. Löytyypä kalevalakylästä myös Elias Lönrotin jälleenrakennettu mökki kirjoituspöytineen.

Matkailijoita Kuhmoon tuo myös Kuhmon kamarimusiikkijuhlat, joita on järjestetty jo 40 vuoden ajan. Juhlat tarjoavat kymmeniä konsertteja, luentoja sekä erilaisia työpajoja. Tapahtumaa pidetään jopa yhtenä klassisen musiikin arvostetuimmista tapahtumista. Heinäkuussa järjestettävässä tapahtumassa vieraili esimerkiksi vuonna 2009 yli 70.000 kävijää.

Kulttuurista kiinnostuneet kävijät suuntaavat navigaattorinsa usein myös kohti Kuhmon kauniita kirkkoja. Ortodoksisessa kirkossa esitellään 1700-luvulta peräisin olevia ikoneita Valamon luostarista, kolmea 800-luvun historiallisesti merkittävää ikonia sekä iberialaista Neitsyt Mariaa kuvaavaa ikonostaasia. Myös vuonna 1816 rakennettu puukirkko vetää matkailijoita puoleensa. Kirkko toimii nykyisin myös konserttipaikkana Kuhmon Kamarimusiikille.

Kuten jutun alussa jo mainittiin, luonto on se tekijä, joka vetää meistä monia Kuhmoon sekä kesäisin että talvisin. Kuhmossa kaunista luontoa ja lääniä riittää, ja luonnossa liikkuva voi tuntea luonnon olevan jopa koskematonta. Moni vaeltaja suosittelee kansallispuisto Hiidenporttia upeaksi kohteeksi vaelluksille. Upea erämaaluonto kattaa kankaiden hienopiirteisiä mosaiikkeja sekä kauniita ja tuoksuvia soita.

Petola on luontokeskus, jossa kävijä voi tehdä turvallisesti tutkimusmatkan elokuvien ja näyttelyiden avulla suomalaiseen villiin luontoon. Yksi hieno kohde on myös Tuupalan museo. Se on karjalainen perinteinen maalaistalo, joka on muutettu kotimuseoksi. Tuupalan museossa kävijöillä on mahdollisuus tutustua Kainulaisten sukujen elämään aina 1880-luvulta lähtien. Kyseinen talo on pitkän historiansa aikana toiminut myös kievarina, kauppana, postina ja nimismiehen asuntona. 

Kuhmo tarjoaa matkailijoille upeaa luontoa sekä hienoa kulttuuria. Ei siis suotta kaupunki houkuttele vuosittain valtavasti kävijöitä myös maailman kauimmista kolkista. Monelle suomalaiselle Kuhmo on paras paikka lähteä vaeltamaan, mutta on hyvä muistaa myös kaupungin tarjoamat kulttuurielämykset.

Leave a Comment